3.11. -7.11. 2014
Fulltextové vyhledávání
Školní 20, 735 43 Albrechtice
Telefonní čísla:
596 428 447
773 240 460
Více informací
Jídelníček
Jídelníček najdete zde:
VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY
a
VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝDEJNY
najdete v hlavním menu:
" INFORMACE PRO VÁS "
Přihlašování a odhlašování obědů zde:
ZMĚNY V JÍDELNÍM LÍSTKU JSOU VYHRAZENY
Poplatky za stravu od 1. 9. 2024
1. Stupeň – 30,- Kč
2. Stupeň – 32,- Kč
3. Stupeň – 35,- Kč
MŠ – 47,- Kč/ 50,- Kč
Vedoucí školní jídelna E. Slonková, tel.: 59 642 90 80, mobil: 773 514 929
" Přejeme dobrou chuť "
Vážení rodiče, milí strávníci,
Pokud by měl někdo více dotazů či připomínek, může psát na email jidelnalbrechtice@seznam.cz
nebo volat na telefonní čísla 596 429 080, 773 514 929.
Slonková Eva
vedoucí školní jídelny
Pro manipulaci s aplikací estrava je zapotřebí:
A) Na internetu
Zadat www.zsalbrechtice.cz a odkaz na nebo www.estrava.cz
(objeví se internetové stránky )
dostanete na https://secure.ulrichsw.cz/estrava/
B) Pomocí mobilní aplikace
pro OS Android:
V mobilu si najdete aplikaci Obchod Play, zadáte si do vyhledávání estrava Ulrich, klknete na aplikaci eStrava a nainstalujete jo.
pro iPhone:
V mobilu si najdete aplikaci App store a další postup je stejný.
Vyúčtování vidí strávníci i po přihlášení na www.estrava.cz
Přihlášení je umožněno pouze zaregistrovaným strávníkům. Dále je nutné, aby měl uživatel zaplacené stravné na dané dny určitého měsíce.
V těchto dnech může provádět změny: 1-první jídlo, 0-odhláška.
Postup přihlašování uživatele estravy:
1. Zadat kód zařízení (identifikace ZŠ a MŠ Albrechtice):
klikneme na číslo identifikace 0214
2. zadat kód uživatele: číslo čipu, bez počátečních 0.
3. zadat heslo - sděleno vedoucí ŠJ,po prvním přihlášení doporučujeme změnu hesla max.8 znaků
4. objeví se stránky se jménem strávníka a menu.
5. v hlavním menu pod odkazem jídelníček si zvolte nabídku aktuálního měsíce.
Pak můžete provést změny dle jídelníčku. Po ukončení změn musíte kliknout na tlačítko Uložení změn. Objeví se hlášení, že objednávka byla úspěšně odeslána.
Další volby dle potřeb uživatele:
Doporučujeme nastavit emailovou adresu, na kterou vám automaticky přijde výpis provedených změn, který lze použít k případné reklamaci.
UPOZORNĚNÍ:
Import a export dat je zcela automatizován, veškeré uložené změny jsou registrovány do protokolu aplikace (SIS) stravné 7.0. Případná reklamace bude posuzována na základě tohoto protokolu.
Výdej čipu bude probíhat u vedoucí ŠJ.
Nový čip - 100 Kč
Ztráta čipu - 100 Kč
Kolektiv školní jídelny přeje svým strávníkům dobrou chuť.
ŠJ při ZŠ a MŠ Albrechtice tel:596 429 080
vedoucí: E. Slonková
CO RODIČE NEVÍ O ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ ANEB PROČ SE VAŘÍ JAK SE VAŘÍ
Autor: Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Oběd, který dostane dítě ve školní jídelně, je výsledkem jednoho velkého kompromisu. Určitý názor na jídlo má vedoucí školní jídelny, která jídelníček a receptury připravuje. Jinak si jídlo představuje stát, který ho finančně dotuje, případně ředitel školy, který je nadřízeným jídelny. A své požadavky, často velmi zvláštní, ovlivněné filmy, televizí a časopisy, mají strávníci a jejich rodiče. Zatímco stát, škola a jídelna jsou o svých stanoviscích informováni a znají příslušné předpisy, u dětí a jejich rodičů tomu tak často není. Kolik sporů a nepříjemných situací za poslední léta v jídelnách vzniklo jen proto, že rodiče tvrdě uplatňovali své požadavky! Mnoho střetů by odpadlo, kdyby všechny strany znaly svá stanoviska a své možnosti.
Trochu legislativy úvodem
Školní stravování je služba organizovaná a dotovaná státem a stát proto pro něho stanovuje poměrně přesná pravidla. Obecné zmínky o školním stravování najdeme ve školském zákoně 561/2004, ovšem skutečnou alfou a omegou je vyhláška 107/2005 o školním stravování, která určuje, jak mají školní obědy vypadat v praxi. Nepředstavuje nijak těžké nebo odborné čtení a tak se s ní snadno může seznámit každý rodič.
Vyhláška stanovuje dvě základní požadavky:
a) Finanční limit na nákup potravin, z nichž bude oběd připraven, respektive jeho rozmezí.
b) Průměrnou měsíční spotřebu určitých druhů potravin na jeden oběd. (tzv. spotřební koš)
Základní pravidlo zní: Dotované školní stravování je možno poskytovat pouze tehdy, jestliže splňuje požadavky stanovené touto vyhláškou.
Dalším předpisem, který výrazně koriguje provoz školních jídelen, je vyhláška 137/2004, obsahující hygienická pravidla, kterými se školní jídelna musí řídit. A ta jsou často tak přísná, že prakticky omezují přípravu určitých jídel, u některých ji dokonce vylučují.
Obědy jsou moc drahé
Cena oběda se skládá ze třech částí: potraviny, mzdy a režie. O tom, co stojí potraviny, jestli jejich cena stoupá nebo klesá, se můžeme snadno přesvědčit. Mnoho jídelen nakupuje potraviny ve velkoobchodech za ceny nižší, ale je bohužel i mnoho takových, kam velkoobchod odmítá dodávat (obvykle těch, kde se stravuje málo žáků). Těm pak nezbývá, než aby nakupovaly v běžném obchodě za běžné ceny.
Zatímco materiálovou část ceny mohou mít rodiče pod kontrolou, horší je to s náklady mzdovými a režijními. Pokud jde o mzdy, tak každý rodič, který se zajímá o dění kolem sebe, ví, že platy ve školních jídelnách jsou velmi nízké, řada kuchařek dnes pracuje za minimální mzdu. Režijní náklady (energie, údržba, opravy, stroje, zařízení, vybavení, školení personálu) pak závisí na konkrétních podmínkách každé jídelny a mohou být i ve srovnatelných jídelnách skutečně různé.
Obědy platím a proto mám právo...
Ta práva jsou bohužel velmi malá. Poskytování školních obědů je služba poskytovaná hromadně, kde bohužel není prostor pro uspokojení různých individuálních potřeb, a proto se rodiče bohužel musí smířit se stanovenými pravidly.
Druhým důvodem, proč rodiče na leccos právo nemají, je to, že náklady na oběd neplatí v plném rozsahu. Školní obědy jsou u nás výrazně dotovány, míra dotace může být kolem 60 %. Cena oběda (stravenky), kterou platí rodiče, představuje pouze náklady na potraviny, zatímco mzdové a režijní náklady hradí někdo jiný. Běžné materiálové náklady na 1 oběd se v současnosti pohybují kolem 20 Kč (v závislosti na věku dítěte). Rodič, který stravenku hradí, musí počítat s tím, že min. dalších 30 Kč (mzdy a režie) mu přidá někdo jiný. A ten někdo si pochopitelně osobuje právo stanovovat, jak má oběd vypadat.
Rodič tedy platí jen menší část celkových nákladů a jejich právo určovat, jak má oběd vypadat, je značně omezeno.
Mému synovi nevyhovuje, co dostává na oběd
Protože stát školní stravování dotuje, poměrně přesně určuje, jak by mělo vypadat složení školních obědů. Není to ale tak, že by vyžadoval vařit jen podle schválených receptur, že by zakazoval např. párky nebo klobásy nebo že by ve školkách bylo povinné mléko ke snídani.
Vyhláška 107/2005 obsahuje průměrnou měsíční spotřebu vybraných druhů potravin na strávníka, tzv. spotřební koš, a tu musí jídelny dodržovat. Vedoucí jídelny rozdělí potraviny do určitých skupin (např. maso, mléko, zelenina), jednou za měsíc sečte jejich spotřebu a dělí počtem obědů. Dostane tak spotřebu těchto skupin na 1 oběd a ta musí s určitou tolerancí odpovídat zmíněné tabulce. Např. u dětí 1. stupně ZŠ musí jídelna za měsíc vykázat spotřebu 10 g luštěnin na 1 oběd, 12 g tuků nebo 19 g mléčných výrobků.
Dodržování spotřebního koše bývá předmětem kontroly ČŠI, žádná jídelna si ho nedovolí ignorovat a nemůže přitom brát ohled na individuální požadavky jednotlivých strávníků.
Požadavků, které rodiče i děti vznášejí, je mnoho: více zeleniny a méně zeleniny, více masa a méně masa, méně uzenin, ryb, luštěnin apod. Někdy je možné o těchto požadavcích se školou nebo jídelnou jednat. Je však třeba brát ohled na spotřební koš a finanční náklady s tím vzniklé. Jestliže jídelna dokáže i po splnění vašich požadavků dodržet spotřební koš, pak není problém. Obecně však lze říci, že snížení spotřeby ryb nebo luštěnin bude pro jídelny problematické, protože v těchto skupinách dodržují normu jen tak tak.
Pozor ale na to, že některé změny se mohou promítnout v ceně jídla. Jídelna musí dodržet finanční limit.
Syn dostává malé porce masa
Vyhláška 107/2005 předepisuje, že ve věkové kategorii 11-14 let má dítě za měsíc v průměru dostat 70 g masa na jeden oběd (počítáno v syrovém stavu, takže po technologické přípravě bude masa samozřejmě méně). Kuchařky jistě mohou při mimořádných příležitostech připravit porce např. 100 gramové, ale příště zase musí ušetřit. Např. do rizota dají masa jen 50 g.
V případě nespokojenosti si můžete nechat porci převážit. Pokud by jídelna dlouhodobě podávala např. žákům druhého stupně větší porce masa, překročí spotřebu masa danou vyhláškou a velmi pravděpodobně také nedodrží finanční limit. A to si žádná jídelna nedovolí, protože na nákup potravin má jen ty peníze, které vybere od rodičů.
V naší jídelně se vaří podle zastaralých norem
V České republice neexistují předepsané normy (receptury) pro školní stravování. Jsou jen některé, které se obecně doporučují, ale ani ty jídelna nemusí používat. Nelze však zjednodušeně říci, že jídelna si může vařit, co chce. Musí se vejít do stanovených finančních limitů a současně musí splnit spotřební koš. Splnit současně oba požadavky není jednoduché. Natolik jídelnu omezují, že si nemůže v jídelním lístku dovolit žádné extravagance.
Navíc působí ještě další tlak: tlak strávníků, kterých ubývá. Proto v mnoha jídelnách hledají a vymýšlejí nové a nové receptury, kterými by strávníky upoutali.
Složení jídelníčku je hrozné
Pro kombinace receptur a jejich výskyt v měsíčním jídelníčku neexistují přesná pravidla. Vedoucí jídelny musí sestavit jídelní lístek především tak, aby dodržela výživové normy (spotřební koš). Existuje ale řada neoficiálních doporučení: např. maximálně 2 sladká jídla měsíčně, 2 krát měsíčně ryby, 4 krát měsíčně zeleninové bezmasé jídlo, dva dny po sobě by neměla být stejná příloha, polévka by měla být odlišného typu než hlavní jídlo apod. Zkušenosti ukazují, že když jídelna tato doporučení respektuje, obvykle také dodrží spotřební koš.
I dodržování těchto zásad bývá předmětem kontrol jídelen, ale závěry jsou spíše formou doporučení, upozornění. Při nedodržování těchto zásad nelze uplatnit sankce, rodiče si je nemohou vynutit, někdy to z provozních důvodů ani nelze.
Nemůžeme označit jídelníček jednoduše za hrozný, musíme konkrétně uvést porušení obvyklých zásad a úpravu skladby jídelníčku vyjednat s vedením školy.
Některé potraviny by se měly ve školkách zakázat
Úzkostlivé maminky se ptají, jak je možné, že se v jejich mateřské školce podává uzené maso a uzeniny vůbec, proč se nepoužívají ve větší míře umělé margariny (typu Rama) apod. Obavy také panují o vliv vnitřností, máku apod. na zdravotní stav dítěte.
Všechny potraviny, které jsou dostupné na českém trhu, jsou zdravotně nezávadné a vyhovují zákonu o potravinách 110/97. Z tohoto důvodu nelze jejich používání jednoduše zakázat. Jde spíše o to, jak často se dětem podávají a jak vhodné jsou pro danou věkovou kategorii. V této oblasti se rodičům otvírá široké pole působnosti při jednání s vedením školy, školky nebo jídelny.
Oběd po dobu nemoci a o prázdninách
Starší rodiče si ještě pamatují, že oběd mohlo dítě odebírat v době nemoci a také o prázdninách. Dnes to již neplatí a někteří rodiče to považuji za zlovůli kuchařek či jejich lenost vařit v době prázdnin.
Není tomu ale tak. Školský zákon umožňuje odebírat dotované školní obědy pouze v době školního vyučování a jen tehdy, je-li dítě vyučování přítomno. Za vyučování se považují také školní výlety, soutěže a další podobné akce. Jestliže dítě onemocní, může za dotovanou cenu zakoupit pouze oběd v první den nemoci, pak již ne.
Nic však rodičům nebrání v tom, aby v takových případech dítěti zakoupili oběd za plnou (nedotovanou) cenu.
Dietní a alternativní strava
V jídelnách přibývá dětských strávníků, kteří potřebují dietní stravu, nebo vyžadují stravu vegetariánskou, veganskou apod. Na přípravu těchto druhů jídel není podle legislativy právní nárok, záleží čistě na možnostech a pochopení kuchařek, zvýšené finanční náklady musí hradit strávník. Rodiče by však měli vědět, že příprava dietních jídel vyžaduje odborné znalosti a proškolenou pracovní sílu, která v jídelnách obvykle není. Kuchařky, které svolí vařit taková jídla, podstupují riziko. Mnohem častější jsou případy, kdy rodiče dietní stravu připravují doma, do jídelny ji jen donesou a personál ji pouze ohřeje a naservíruje.
https://secure.ulrichsw.cz/estrava/?selzar=0214
Odkaz na informace:
https://secure.ulrichsw.cz/estrava/info_print.php?idzar=221&lang=CZ
Odkaz na jídelníček:
https://secure.ulrichsw.cz/estrava/jidelnicek2.php?idzar=221&lang=CZ
PROVOZNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ALBRECHTICE, ŠKOLNÍ 20,735 43 ALBRECHTICE
ŠKOLNÍ JÍDELNA, poskytuje stravovací služby - žákům škol a školských zařízení
- závodní stravování vlastním zaměstnancům organizace
- závodní stravování zaměstnancům jiných škol v rámci
doplňkové činnosti
- ostatním osobám v rámci doplňkové činnosti-důchodcům
- zaměstnancům OÚ, sportovní akce pořádané obcí
ORGANIZACE PROVOZU STRAVOVÁNÍ
Provozní doba ve školní jídelně je stanovená na dobu 6,30 – 15,00 hodin /pondělí až pátek/.
Provoz školní jídelny v době prázdnin určuje ředitel dle dohody se zřizovatelem. Strávníkům bude tato skutečnost oznámena na vývěsce v prostorách školní jídelny.
Přihlašování a odhlašování stravy se provádí v kanceláři u vedoucí školní jídelny do 13 hodin na příští den, výjimkou je pondělí, kdy se může strava odhlašovat do 7:00 hod..
Telefonicky: na mobilu č. 773 514 929 nebo 59 642 90 80.
Emailová adresa: jidelnalbrechtice@seznam.cz.
E-strava: odhlašování obědů je možné na internetovém portále e-strava.cz. Pro první přihlášení je potřeba kontaktovat vedoucí školní jídelny.
Poplatky za stravu jsou hrazeny v hotovosti v kanceláři vedoucí školní jídelny nebo bezhotovostně - inkasem.
Žák má nárok odebírat obědy (za sníženou úhradu) v době pobytu ve škole (pouze ve dnech školního vyučování) a první den neplánované nepřítomnosti, další dny nepřítomnosti je strávník povinen stravu odhlásit. Za pobyt
ve škole se považuje i první den nemoci žáka a rodič si může odebrat oběd do jídlonosiče. Pokud si strávník v případě nemoci odběr stravy včas řádně neodhlásí, uhradí poplatek do plné výše ceny oběda dle platného ceníku ŠJ. Za neodhlášené obědy budou žákovi zpětně doúčtovány režie ve výši 45,- Kč za jeden oběd. Neodhlášená a nevyzvednutá strava propadá, strávník nemá nárok na náhradu neodebrané stravy.
Identifikace strávníků je prováděna na základě čipu, který je nepřenosný. Pokud strávník čip zapomene, bude ověřen pracovnicí školní jídelny, jestli má zaplacen a nahlášen oběd (pouze výjimečně). Při ztrátě nebo znehodnocení čipu je nutno zakoupit nový čip.
Na poslední den v měsíci, odhlašujte obědy do 9 hodin předešlého dne.
Při ukončení stravování je nutno tuto skutečnost nahlásit vedoucí školní jídelny, ta podá informaci o finančním vyrovnání.
Strávnici jsou zařazení do kategorií podle věku, kterého v daném školním roce dosáhli. Podle věku strávníka jsou upraveny výživové a finanční normy.
SAZBY STRAVNÉHO
Děti MŠ do 6 let 47,- Kč přesnídávka, oběd, svačina, pitný režim
Děti MŠ 7 let 50,- Kč přesnídávka, oběd, svačina, pitný režim
Strávnici 7-10 let 30,- Kč oběd
Strávníci 11-14 let 32,- Kč oběd
Strávnici 15 a více let 35,- Kč oběd
Důchodci 82,- Kč oběd
VÝDEJ STRAVY JE STANOVEN 10,30 - 11,15 hodin pro důchodce, cizí strávníky a do jídlonosičů
11,30 - 13,30 hodin pro děti, žáky a zaměstnance školy
ZPRACOVALA: Eva Slonková Mgr. Zdeněk Feber
Vedoucí školní jídelny Ředitel ZŠ a MŠ Albrechtice
V Albrechticích dne 01.09.2024
V Albrechticích 01. 9. 2024
Eva Slonková, vedoucí ŠJ
Zdeněk Feber, ředitel školy